Tehnica nou dezvoltata – elastografie in timp real – adauga o noua dimensiune a examinarii : masurarea elasticitatii tesuturilor. Elastografia in timp real este considerata a fi cel mai important pas in evolutia ecografiei, de la implementarea tehnicii Doppler.

Adaugarea acestui nou mod de evaluare a leziunilor de la nivelul diverselor organe are in primul rand aplicabilitate in diferentierea dintre tumorile benigne si cele maligne, dar si in aprecierea extinderii unei leziuni. Elastografia in timp real se poate aplica pentru leziuni situate la nivelul sanului, tiroidei, ficatului, prostatei. Astfel diagnosticul devine mai precis, se pot evita manevre ulterioare inutile, riscante, costisitoare (punctii biopsii, CT, RMN).
Practic : noul soft dezvoltat , creeaza o harta a elasticitatii tesuturilor dintr-o zona selectata, aceasta putand fi comparata in timp real sau retrospectiv cu imaginile clasice ecografice in mod B (2D) prin suprapunerea unor repere (marcaje, masuratori) efectuate de examinator la nivelul celor doua imagini. Leziunile maligne sunt de obicei mai dure, iar extinderea lor in tesuturile inconjuratoare este mai mare decat se apreciaza prin metoda clasica 2D. Un nou element introdus pe noul ecograf Sonix sp este posibilitatea aprecierii corectitudinii examinarii printr-o analiza efectuata de aparat in timp real (QF – quality factor). Tehnica se numeste Touch, fiind asemanata cu o “palpare virtuala” a leziunilor.

Elastografia, noi tendinte in studiul elasticitatii
Evaluarea elasticității țesuturilor și-a câștigat un interes semnificativ în medicină datorită disponibilității acestei tehnologii în mediul clinic. Elasticitatea este unul dintre cei mai importanți parametri fizici am experimenta de la începutul vieții noastre. Vom explora fiecare obiect prin atingere și a strânge, în scopul de a estima rigiditatea acesteia. După cum știm deja, mai multă forță care avem nevoie, în scopul de a genera o anumită cantitate de deformare, mai rigid spunem materialul este. In medicina, elasticitate sau rigiditate este o caracteristică importantă a țesuturilor, care a fost legat nu numai de a malignitate, ci, de asemenea, în procesele de boli legate de tulburări difuze.
Eforturile de a estima elasticitatea țesutului cu ajutorul ultrasunetelor au fost în curs de dezvoltare pentru câteva decenii. Modalitatile au progresat de la simplu M-modul de achiziție de date și de urmărire a noțiunii simple la sisteme sofisticate 3D/4D cu estimările cantitative ale modulelor elastice pe o scară absolută. Metode imagistice de elasticitate combină unele forme de excitare ale țesutului cu metode de detecție a răspuns tisular. Toate ultrasunete bazate pe metode de estimare de elasticitate au același principiu constând în dobândirea de o hartă a anatomiei țesutului înainte și după un anumit tip de deformare. În elastografia ultrasunete conventionale, structurile biologice sunt comprimate ușor. În mod normal, < 1% deformare este recomandată. Diferite metode de deplasare și de estimare au fost propuse de frecvență folosind datele de radio cu ultrasunete de pre-și post-compresie, cu scopul de a îmbunătăți netezimea de câmp , viteza de pana de calcul, creșterea contrastului imaginii și / sau de a realiza robustețea corespondență în timpul compresiei. Cu toate acestea, câteva metode au fost puse în aplicare în Sisteme cu ultrasunete de imagistica descriind elasticitatea în timp real.
Elastografia tranzitorie, este considerat printre primele aplicatii clinice ale elastografiei in medicina. Fibroscan (Echosens, Paris, Franța), a fost folosit cu succes pentru evaluarea fibrozei hepatice, fiind complet non-invaziv. Acesta folosește o ecografie A-modul, cu un frame rate foarte mare de a monitoriza propagarea undei de forfecare generate de o sursă de vibrații. A 5-MHz traductor de sonda cu ultrasunete montate pe axa unui vibrator este utilizat ca si periferic. Vibratorul generează o vibrație complet nedureroasa (cu o frecvență de 50 Hz și amplitudinea de 2 mm), care produce un val elastic înmulțit prin piele și țesutul subcutanat la ficat [1]. Rigiditatea hepatică este comparat cu stadiul fibrozei obținut prin biopsie hepatica. Viteza de propagare a undei de forfecare este folosit pentru a calcula valoarea modulului țesutului [2]. În timp ce se poate oferi o măsură cantitativă pentru elasticitate, aparatul nu poate oferi un timp real B-modul de imagine pentru localizarea și orientare. Astfel, operatorul nu știe exact porțiunea de ficat pe care o testeaza.
În schimb, Real-Time Elastografie (RTE) este o metodă de imagistica cu ultrasunete care se suprapune peste tradițională Imagini mod B, cu o reprezentare grafică colorată a elasticității țesuturilor. Utilizarea raportului de evaluare , RTE oferă informații suplimentare despre caracteristici si leziuni. RTE a fost raportat a fi util pentru diagnosticul și diferențierea multe tumori, care sunt, de obicei, mai grele/dure decât țesuturile normale din jur, de exemplu, pentru evaluarea de san si diagnosticul de cancer tiroidian (fig. [1]), sau în ghidarea tratamentului minim invaziv al cancerului de prostată [3], [4]. Recent, RTE transabdominala a fost propus ca o nouă metodă de non-invaziva de depistare a fibrozei hepatice (fig. [2]) [5].
Fig. 1 Real-timp Elastografia a (A) de san calcifiate fibroadenoame și noduli maligne a glandei tiroide (B)
Fig. 2 Real-timp Elastografia a ficatului: (A) boli de ficat gras, (B) hepatita cronică virală C și (C) ciroza.


În plus, tumorile solide diferite situate în apropierea tractului gastro-intestinal ar putea fi, de asemenea, vizualizate prin ecografie endoscopica (EUS), RTE definind diagnosticul prin această tehnică. EUS elastografia a fost deja utilizata în mai multe studii pentru Fig. 2 Real-timp Elastografia a ficatului: (A) boli de ficat gras, (B) hepatita cronică virală C și (C) ciroza. caracterizarea și diferențierea ganglionilor limfatici benigna și maligna, cu sensibilitate variabilă, specificitatea, precizia și [6]. În plus, valoarea EUS elastografiei a fost testat în leziunile pancreatice focale în studii efectuate in spitale mari, cu rezultate bune (fig. [3]).

Fig. 3 endoscopia cu ultrasunete in timp real, Elastografia de cancer pancreatic (A) și nodul limfatic mediastinale maligne (B).
Din cauza partitiei inerente indusă de selecția de imagini de la o secvență dinamică a elastografiei, diferiți autori au raportat cu privire la utilitatea de a folosi calculatorul in diagnostic, procesand imagini dintr-o secvență dinamică și calcularea histogramelor de nuanta, ca o modalitate mai bună de a descrie, semicantitativ, filme de elastografie [7]. Noile tehnologii incorporate în sisteme de ultrasunete permit această analiză în timp real, folosind software-ul de dispozitiv (Histogramă Masurare ), scurtarea în acest fel timpul investigatiei oferind rapid atat diagnosticul cat si o evaluare cantitativă a structurilor.
Acoustic Impuls Force Radiation (ARFI) este o tehnologie potrivită pentru evaluarea țesuturilor profunde, care nu este accesibilă prin elastografia compresie superficială. Virtual Touch Imaging software-ul prevede o hartă la scară calitativă gri de rigiditate relativă pentru o regiune de interes definite de utilizator. Folosind această metodă, țesutul rigid poate fi diferențiat de la țesuturile moi, chiar dacă acestea apar isoechoic in imagistica cu ultrasunete conventionale. ARFI tehnologia de imagine presupune excitarea mecanică a țesutului cu ajutorul scurtă durată impulsuri acustice (impinge impulsuri), într-o regiune de interes alese de examinator, care produc valuri de forfecare care se raspandesc la distanță de regiunea de interes, sensibilitatea fiind de nivelul microni*cand e vb de deplasări în țesutul.
Acesta oferă măsurători precise numerice legate de rigiditatea tesutului de la definita de locatii anatomice [8]. ARFI tehnologie cuantifică rigiditate, fără compresie manuală, tesutul fiind comprimat de energie acustică. În plus, localizarea tumorii eficiente și intra-procedurale de monitorizare sunt critice pentru succesul tratamentului in timpul ablatiei termice. ARFI imagistica au aratat un mare potențial în a determina marimea si forma zonei afectate.
Elastografia prin rezonanta magnetica (MRE), un non-invaziva MR, este foarte buna pentru a obține specificatiile si proprietatile biomecanice ale țesutului tumoral pt pacient. Se poate vizualiza în mod direct și cantitativ ,măsura înmulțirea undelor mecanice de forfecare în țesuturile biologice. Un avantaj important al MRE este posibilitatea de a măsura cu precizie deplasările în toate cele trei direcții. Studiile au demonstrat că MRE poate fi folosita pentru a diferenția tesuturile hepatice normale de cele fibroase, cu un grad foarte ridicat de acuratețe. În alte aplicații, MRE a fost gasit pentru a avea rezultate promitatoare pentru diferențierea tesuturilor sanului benigne si leziuni cerebrale de la tumori maligne.
În concluzie, elastografia a devenit o componentă eficientă și ușor de executare examinare cu ultrasunete, cu un număr tot mai mare de aplicatii clinice. Tehnici noi, inclusiv 3D si 4D elastografia, precum și imagistica de fuziune, sunt în prezent testate în laboratoare de cercetare, în scopul de a descoperi potențialul real de imagistica elasticitate.
Aplicaţiile clinice ale elastografiei
- 1. Patologia glandei mamare: studiile publicate pînă în prezent atestă faptul, că elastografiaajută în diferencierea caracterului benign sau malign al leziunilor. Metoda are o sensibilitate de 82% şi o specificaţie de 87% în evaluarea patologiei glandei mamare.
- 2. Patologia glandei tiroide: elastografia tiroidiană contribuie la limitarea numărului de biopsii tiroidiene printr-o caracterizare mai precisă a proprietăţilor nodulilor observaţi cu alte tehnici.
- 3. Patologia de prostată: asocierea examinării elastografice cu examinarea ecografică bidimensională transrectală a dus la creşterea sensibilităţii tumorilor prostatice maligne de la 64% la 84%.
- 4. Ginecologie: elastografia ajută în diagnosticul diferenţiat al polipilor endometrului, nodulilor miomatoşi submucoşi, cancerului endometrului, precum şi a formaţiunii tumorale ovariene (permite aprecierea conţinutului chisturilor ovariene – mucinos, hemoragic, geros) şi aprecierea malignităţii lor.
- 5. Patologia vezicii urinare: elastografia ajută în depistarea cancerului vezicii urinare.


CONCLUZIE
Elastografia completata cu examinarea Doppler color si metoda 3D - 4D este creste precizia diagnosticarii corecte la peste 94 % , fiind o metodă cu mari perspective în diagnosticul diferenţiat al formaţiunilor tumorale şi furnizează informaţii despre elasticitatea şi rigiditatea ţesuturilor.
Chiar daca elastografia nu inlocuieste mamografia, in cele mai multe cazuri necesitatea mamografiei nu mai este imperios necesara, evitand astfel aceasta metoda invaziva si destul de laborioasa.
Elastografia nu este nici invaziva, nici chirurgicala si nici dureroasa, si daca punem la socoteala timpul scurt necesar investigatiei, DA, este ceea ce a scos tehnica medicala de ultima generatie mai bun in ultima perioada.